- Zakres i liczba godzin szkolenia: łączna liczba godzin zegarowych - 240 w tym:
- Kelner (przestrzeganie zasad BHP i p.poż w sali konsumenckiej, wprowadzenie do zawodu kelnera, wyposażenie i obsługa sprzętu kelnerskiego w części konsumenckiej i ekspedycyjnej, przygotowanie sali konsumenckiej do pracy, typologia klientów, odpowiedni poziom i zasady obsługi, kultura osobista, znajomość karty, ogólne zasady serwowania dań w zakładzie gastronomicznym, obsługa sali konsumenckiej, systemy rozliczeń kelnerskich oraz sposoby załatwiania skarg i wniosków, wystawianie rachunków, zajęcia praktyczne doskonalące umiejętności zawodowe).
- Kurs obsługi kas fiskalnych, terminali kart płatniczych (podstawowe akty prawne, organizacja pracy kasjera, praca z klientem, budowa paragonu, rodzaje, budowa, zasady działania i programowanie kas fiskalnych, ćwiczenia praktyczne na kasach fiskalnych, rodzaje, budowa i zasada działania terminali płatniczych, rodzaje kart płatniczych, zajęcia praktyczne z obsługi terminali kart płatniczych).
- Nauka języka czeskiego przygotowująca do pracy w branży gastronomiczno-hotelarskiej - tworzenie podstaw wymowy, słownictwa, gramatyki i pisowni z wykorzystaniem potocznych zwrotów i najprostszych struktur języka czeskiego, specjalistyczne słownictwo używane w branży gastronomiczno-hotelarskiej, początki samodzielnego porozumiewania się w języku czeskim w codziennych sytuacjach życiowych - powitania i zwroty grzecznościowe, podstawowe pytania i odpowiedzi, dialogi w miejscach publicznych, uzyskiwanie i udzielanie wskazówek oraz instrukcji, relacjonowanie wydarzeń, stopniowe poszerzanie znajomości prostych struktur gramatycznych i rozbudowa słownictwa, nawiązywanie kontaktów i rozmowa z klientem, przyjmowanie zamówień, obsługa klienta, rozumienie ze słuchu i aktywne mówienie).
- Liczba uczestników szkolenia: 7 osób.
- Miejsce realizacji szkolenia:
- miejsce zajęć teoretycznych:
- ul. Głęboka 25/105, 43-400 Cieszyn,
- miejsce zajęć praktycznych:
- ul. Głęboka 25/105, 43-400 Cieszyn,
- Restauracja ul. Mickiewicza 20, 24-430 Skoczów,
- Restauracja ul. Katowicka 23, 43-400 Cieszyn,
- Hotel ul. Motelowa 21, 43-400 Cieszyn.
- Dworek Cieszyński ul. Przykopa 14, 43-400 Cieszyn,
- Gościniec Zamkowy ul. Staropolska 5, 43-410 Kończyce Małe,
- miejsce zajęć teoretycznych:
- Termin realizacji szkolenia: od 24.05.2017r. do 28.07.2017r.
- Charakterystyka osób, dla których szkolenie jest przeznaczone z uwzględnieniem wymagań wstępnych:
- szkolenie przeznaczone w pierwszej kolejności dla osób będących w szczególnej sytuacji na rynku pracy zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Cieszynie jako osoby bezrobotne,
- ustalony profil pomocy II lub ustalony profil pomocy I (wyłącznie w uzasadnionych przypadkach),
- brak przeciwwskazań lekarskich do odbycia szkolenia,
- pozytywna opinia doradcy zawodowego.
- Rodzaj zaświadczenia lub innego dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia i uzyskania kwalifikacji:
- zaświadczenie (wystawione oddzielnie dla każdego modułu szkolenia) według wzoru stanowiącego załącznik do rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (t. jedn. Dz U. z 2014r. poz. 622),
- zaświadczenie wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. z 2014r. poz. 667).
Dodatkowe informacje można uzyskać osobiście w pokoju 25, II piętro
bądź pod numerem telefonu 33 8514991 wew. 121 lub 122