Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Producent żywności ekologicznej |
---|---|
Kod: | 611402 |
Synteza: |
Producent zdrowej żywności prowadzi produkcję roślinną zgodnie z systemem certyfikacji ekologicznej.
Producent zdrowej żywności jest zawodem o charakterze produkcyjnym. Celem jego pracy jest wytworzenie surowców roślinnych oraz żywnościowych produktów przetworzonych zgodnie z systemem kontroli i certyfikacji ekologicznej. Producent zdrowej żywności kieruje gospodarstwem ekologicznym i/lub zakładem przetwórstwa żywności ekologicznej. Działalność producenta polega na wytworzeniu produktów ekologicznych. Powinien posiadać wiedzę z zakresu metod wytwarzania, przechowywania i transportu żywności ekologicznej oraz podstawową wiedzę z zakresu przedsiębiorczości. Jego obowiązkiem jest zachowanie odpowiednich norm produkcyjnych i jakościowych przy produkcji ekologicznej żywności oraz, w razie potrzeby, przy magazynowaniu. Producent zdrowej żywności wykorzystuje ciągniki, maszyny i urządzenia rolnicze stosowane w produkcji roślinnej. Oblicza opłacalność prowadzonej produkcji i zaopatruje gospodarstwo w środki produkcji.
|
Zadania zawodowe: |
Zawód producenta zdrowej żywności można uzyskać poprzez poddanie gospodarstwa kontroli i uzyskanie certyfikatu zgodności produkcji ekologicznej od jednostek certyfikujących. Pożądane jest posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zakresie rolnictwa. Przed rozpoczęciem prowadzenia gospodarstwa ekologicznego rolnik powinien ukończyć tzw. podstawowy kurs rolnictwa ekologicznego. Wymagane jest też posiadanie prawa jazdy kat. B+E oraz uprawnień do prowadzenia i obsługi pojazdów rolniczych.
|
Dodatkowe zadania zawodowe: | . |